Vztahy

Obrábění povrchu kovových materiálů

Struktura povrchu kovového povrchu je v mnoha případech opravdu velmi důležitá. Metoda pískování je efektivní a nádherně nám povrch opravuje.

Obrábění povrchu kovových materiálů

Strojní operace

Každá součástka má určitý povrch, kdy někdy na něm moc nezáleží a jindy je zase velmi důležitý, a proto musíme vždy zvolit vhodnou variantu obrábění. Sledujeme u něj různé parametry jako je třeba pevnost. Déle je důležitá drsnost, přičemž takový náboj pro hřídel nemůže mít vysokou drsnost povrchu. Už samotným obráběním jako je třeba soustružení můžeme dosáhnout povrchu 12,5, což ovšem mnohdy nestačí. Proto musíme zvolit vhodnou dokončovací metodu úpravy povrchu, kterých máme v dnešní době opravdu mnoho.

struktura kovu

Mužem si představit třeba válečkování, u kterého nám jezdí speciální váleček na povrchu, kdy horní výstupky materiálu přesune do dílků, čímž se nám zlepší drsnost a materiál se zhutní, což má pro něj pozitivní účinky. Jestliže potřebujeme dosáhnout opravdu pěkného povrchu, aby výrobek dobře vypadal, tak potom je tu leštění, k čemuž se používají speciální pasty, jež můžou mít brusné částečky.

Pískování abrazivy

Ve strojírenství je rozhodně důležitá efektivita výroby, abychom na tom byli ve výsledku finančně dobře. Jako efektivní metodu rozhodně můžeme uvést pískování, protože za krátkou dobu můžeme opravovat o velké plochy, a to se slušnou kvalitou povrchu. Jestliže jste o této technologii někdy slyšeli, tak jistě víte, že se při ní používá abrazivum, což může být klidně jemný písek, který se pod vysokou energií tryská na povrch.

broušení povrchu

Za pomocí tohoto postupu abrazivum odebírá postupně materiál po malých rozměrech, takže výsledný povrch je opravdu pěkný a se slušnou drsností. Ne všude máme možnost danou součást odvést do firmy, protože je má třeba velké rozměry, nebo by se to finančně nevyplatilo. Proto jsou tu mobilní pískováčky, s kterými dorazíte až na místo a tam je můžete zvesela používat. Použít se dají třeba u starých konstrukcí a jiných součástí, které jsou zrezlé a ochranný nátěr se loupe, protože tryskáním se dostaneme až na čistý zdravý kov.